March 25, 2023

Market Analytics

De zakelijke fanaten

Banen verdwijnen naarmate de angst voor een recessie toeneemt: NPR

Banen verdwijnen naarmate de angst voor een recessie toeneemt: NPR

Ezra Bailey
Ezra Bailey

De dominostenen beginnen te vallen in de Amerikaanse economie.

Terwijl de Federal Reserve de economie afremt, bezuinigen veel Amerikaanse bedrijven. Er is een groeiende angst dat, aangezien de centrale lender de rente agressief verhoogt om de hoge inflatie te bestrijden, de Amerikaanse economie in een recessie zou kunnen belanden, en leidinggevenden bezuinigen.

Een groot aantal bedrijven heeft de afgelopen twee weken banenverlies of bevriezing van personeel aangekondigd. Ze variëren van Tesla en JPMorgan Chase tot Redfin en Coinbase.

Netflix kondigde vorige 7 days een tweede ronde van banenverlies voor het jaar aan, dit keer elimineerde ongeveer 300 banen. Eerder dit jaar maakte het entertainmentbedrijf bekend dat het voor het eerst in meer dan tien jaar abonnees was kwijtgeraakt. Sindsdien heeft Netflix ongeveer 450 posities geëlimineerd.

Een belangrijke vraag in de hoofden van veel economen is of dit het topje van de ijsberg is fulfilled nog veel meer banenverlies, of dat het hier zal stoppen – een broodnodige schuimklaring uit een zinderende economie.

Arbeidsmarkt is “onhoudbaar incredibly hot”, zegt Fed-chef

Fed-voorzitter Jerome Powell zegt dat hij en zijn collega’s proberen een arbeidsmarkt te stabiliseren die “onhoudbaar heet” is. De lonen zijn snel gestegen in een economie met een werkloosheidspercentage van 3,6%, wat heel dicht bij het dieptepunt van vóór de pandemie ligt.

“Je hebt in wezen twee vacatures voor elke persoon die actief op zoek is naar een baan, en dat heeft geleid tot een echte onbalans in loononderhandelingen”, zei Powell toen vragen beantwoorden op een persconferentie twee weken geleden.

De Fed-voorzitter is zich bewust van de pijn die meer mensen zullen worden toegebracht als hij worstelt met inflatie en deze probeert te temmen.

“Het is niet onze bedoeling om mensen werkloos te maken”, zei hij. “Maar we denken ook dat je zonder prijsstabiliteit echt niet het soort arbeidsmarkt kunt hebben dat we willen.”

Volgens Andy Challenger, senior vice president bij Challenger, Grey & Christmas, een bedrijf dat landelijke ontslagen volgt, zijn de banenverlies tot nu toe grotendeels beperkt gebleven tot een paar bedrijfstakken.

“We hebben nog niet veel bezuinigingen gezien”, zegt hij. “Maar we zien deze grote toename van ontslagen in een handvol bedrijfstakken die ons een potentiële klokkenluider voor de relaxation van de economie lijken te zijn als de zaken de komende weken en maanden aanzienlijk vertragen.”

Pandemische lieverds snijden het meest

Veel recente ontslagen zijn afkomstig uit de hete, snelgroeiende delen van de economie die het tijdens de pandemie bijzonder goed hebben gedaan.

Zo ging het fitnessapparatuurbedrijf Peloton van de grond toen sportscholen sloten. Evenzo steeg de populariteit van Netflix toen mensen thuis vastzaten en tv set-programma’s en films keken.

Maar nu gaan mensen uit voor entertainment, zijn bioscopen en sportscholen open up en hebben minder mensen dure hometrainers nodig. In februari trad de CEO van Peloton af en het bedrijf schrapte bijna 3.000 banen.

Evenzo trok de handelsapp Robinhood miljoenen investeerders aan, die tijdens de pandemie nieuwe rekeningen openden. Mensen waren gelijk fulfilled geld van grote stimuleringscheques van de federale overheid. Anderen zagen banktegoeden stijgen doorway minder reizen en thuis eten. De aandelenmarkt was sizzling en velen wilden handelen.

Robin Hood agressief ingehuurd om deze groei bij te houden, verzesvoudigd, van 700 mensen tot ongeveer 3.800, zei CEO Vlad Tenev.

Twee maanden geleden ontsloeg Robinhood 9% van zijn personeel. Tenev zei dat hij nu de groeidoelstellingen van het bedrijf onder de loep neemt.

“Hierdoor kunnen we veerkrachtiger zijn in moeilijke tijden en sterker in goede tijden”, zei hij in een memo aan Robinhood-medewerkers.

Tech, huisvesting, crypto zijn andere ontslagen hotspots

Tesla-topman Elon Musk, die naar verluidt zijn werknemers vertelde dat hij een “superslecht gevoel” had in excess of de economie, kondigde plannen aan om het loontrekkende personeelsbestand van het autobedrijf satisfied ongeveer 10% te verminderen.

Verschillende andere technologiebedrijven, waaronder Cameo, Carvana en het betalingsbedrijf Bolt, hebben ook het personeelsbestand verminderd.

Misschien is geen enkele industrie een voorbeeld van de speculatieve uitbundigheid van de afgelopen jaren dan crypto, die in omvang toenam toen de waarde van Bitcoin en andere cryptocurrencies steeg. Maar in juni, tijdens een scherpe uitverkoop, hebben een aantal cryptobedrijven teruggeschroefd.

Crypto.com verminderde zijn personeel satisfied 5% en Gemini, de cryptocurrency-uitwisseling van Cameron en Tyler Winklevoss, verminderde zijn personeelsbestand satisfied 10%. Coinbase, dat een van de grootste crypto-uitwisselingen ter wereld exploiteert, heeft meer dan 1.000 mensen ontslagen, of bijna 20% van zijn werknemers.

‘We zijn te snel gegroeid’ CEO Brian Armstrong vertelde zijn werknemers. “Onze personeelskosten zijn te hoog om deze onzekere markt goed te managen.”

Terwijl de hypotheekrente in het snelste tempo in de geschiedenis stijgt, rollen er koppen bij huisfinanciers

Een ander deel van de economie dat tijdens de pandemie op hol sloeg, was de huizenmarkt. Toen de Federal Reserve de rente verlaagde tot bijna nul, waren de leenkosten laag en wilden veel mensen verhuizen.

Maar dit jaar is het woninglandschap drastisch veranderd. De gemiddelde rente voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar nadert de 6%, tegen iets meer dan 3% aan het start out van het jaar. Als gevolg daarvan is het aantal aanvragen voor hypotheken afgenomen en zijn er ook banen geschrapt in de sector.

JPMorgan Chase ontslaat honderden werknemers die zich bezighouden met woningkredieten. Het personeelsbesluit “was een gevolg van cyclische veranderingen op de hypotheekmarkt”, aldus Shannon O’Reilly, een woordvoerster van de lender.

Eerder deze maand schrapte vastgoedmakelaar Compass 450 werknemers, of ongeveer 10% van zijn personeel, en Redfin verminderde zijn totale personeelsbestand fulfilled 8%.

“Een ontslag is altijd een vreselijke schok, vooral als ik heb gezegd dat we er alles aan zouden doen om er een te vermijden,” schreef Redfin CEO Glenn Kelman, in een memo aan het personeel. “Maar de hypotheekrente steeg sneller dan ooit in de geschiedenis.”