June 8, 2023

Market Analytics

De zakelijke fanaten

Dit zijn de duurste plekken om in het buitenland te werken in 2022

Dit zijn de duurste plekken om in het buitenland te werken in 2022

Hong Kong is dit jaar uitgeroepen tot de duurste stad om in het buitenland te wonen en te werken, volgens een nieuw rapport dat de impact van stijgende kosten van levensonderhoud en verslechterende macro-economische traits op de expatmarkt benadrukt.

De stad steeg één plaats in Mercer’s 2022 Expense of Dwelling index om de poleposition te heroveren nadat hij in 2021 naar de tweede plaats werd gestoten door Ashgabat, Turkmenistan. Het is de vierde keer in vijf jaar dat het Aziatische financiële centrum is gerangschikt als de duurste locatie voor buitenlandse werknemers.

De heropleving van Hong Kong werd gedeeltelijk gedreven doorway toenemende inflatiedruk, waardoor de kosten van levensonderhoud wereldwijd zijn gestegen. Ondertussen hebben aanhoudende Covid-beperkingen en toegenomen politieke volatiliteit het duurder gemaakt om het personeel dat daar is gedetacheerd te compenseren, vertelde Mercer-lover Vince Cordova aan CNBC Make It.

“Een deel daarvan is de onroerendgoedmarkt”, zei Cordova, erop wijzend dat wenselijke huisvesting nu duurder is geworden, waardoor de kosten van expatpakketten stijgen.

“Het andere deel zijn de kosten van goederen en diensten en ook de politieke onzekerheid. De mensen die daar zullen zijn, zullen meer moeten uitgeven om goed te leven”, zei hij.

De stad werd 13 plaatsen gestoten in de Economist Intelligence Unit’s Wereldwijde leefbaarheidsindex 2022 vorige week, te midden van wat de EIU noemde als het verlies van politieke en culturele vrijheid.

Hong Kong was de Aziatische uitbijter in een leading vijf die gedomineerd wordt doorway Zwitserse steden in Mercer’s 2022 Cost of Residing index: Zürich, Zwitserland gerangschikt als ‘s werelds tweede duurste stad voor overzeese werknemers, gevolgd doorway Genève (3e), Bazel (4e) en Bern (5e).

Cordova zei dat dat te danken was aan de kracht van de Zwitserse frank, die tot voor kort standhield ten opzichte van een stijgende Amerikaanse dollar, de referentievaluta in het rapport van Mercer.

Hoe het werkt

De jaarlijkse index van de kosten van levensonderhoud van Mercer, nu in zijn 28e jaar, is ontworpen om bedrijven en overheden te helpen bij het bepalen van loonpakketten voor buitenlandse werknemers door de huisvestingskosten en de prijs van goederen en diensten op lokale markten te meten tegen hun relatieve kosten in New York Town.

De index van dit jaar rangschikte 227 steden en hield rekening satisfied de prijzen van meer dan 200 artikelen – uit categorieën zoals voedsel, transport, huisvesting en persoonlijke verzorging – vanaf maart 2022.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, zei Cordova, werd in het rapport van 2022 ook gewezen op de toenemende prevalentie van werken op afstand, waarbij meer bedrijven het gebruiken als een hulpmiddel bij het bepalen van hun beleid voor flexibel werken.

“Een van de gevolgen van de pandemie was dit idea van werken van overal, fulfilled meer werknemers die werkgevers nu vragen of ze dat kunnen ondersteunen”, zei hij.

“Bedrijven willen nu wat informatie over wat de economische impact van die verhuizing zou zijn, en zo zien we de mobiliteit toenemen”, voegde hij eraan toe.

Hier is een overzicht van de 10 duurste steden voor expats, volgens de bevindingen van Mercer.

De duurste steden voor expats