March 25, 2023

Market Analytics

De zakelijke fanaten

Business Today

Dollar houdt stand terwijl angst voor groei de markten beïnvloedt

De greenback hield handelsgevoelige valuta’s maandag wide in de buurt van meerjarige dieptepunten en de euro stond onder druk toen investeerders veiligheid zochten vanwege zorgen in excess of de vertragende wereldwijde groei.

Gegevens op vrijdag toonden aan dat de inflatie in de eurozone steeg naar een nieuw file, wat de reden voor de Europese Centrale Bank om de rentetarieven deze maand te verhogen nog eens additional versterkt.

Terwijl de gemeenschappelijke valuta maandag stabiel was op $1,0435, is hij amper boven het vijfjaarlijkse dieptepunt van $1,0349 in mei en benadrukt het de voorkeur van de markt voor bucks nu somberheid de vooruitzichten vertroebelt.

De Australische en Nieuw-Zeelandse greenback bereikten vrijdag het laagste niveau in twee jaar en waren niet ver van die niveaus aan het start off van de Azië-sessie, waarbij de Aussie ,3% daalde tot $,6796, na een daling tot slechts $,6764 op vrijdag. De kiwi zakte ,1% naar $ ,6197.

De handel zal waarschijnlijk worden verlicht voorafgaand aan de onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

Veiligheidsstromen hebben de neiging om de greenback te ondersteunen, vooral ten koste van handels- en exportgedreven valuta’s, wanneer de wereldeconomie zwak is. Hierdoor bleef de greenback hoog, ook al temperde de vrees voor groei de verwachtingen van de Amerikaanse renteverhoging.

De US-dollarindex stond op 105.100, niet ver onder het hoogste punt in twee decennia van vorige maand van 105.790. De veel bekeken BBP Now-prognose van de Federal Reserve van Atlanta is voor het tweede kwartaal gedaald tot -2,1% op jaarbasis, wat inhoudt dat het land zich al in een technische recessie bevond.

“De Aussie en andere grondstoffenvaluta’s en zelfs de euro en het pond sterling zullen in de loop van de 7 days waarschijnlijk nog meer dalen, aangezien de markten momenteel supergefocust zijn op het risico van een scherpe vertraging van de wereldeconomie”, zegt Carol Kong, een valutastrateeg bij de Commonwealth Lender of Australia in Sydney.

Sterling bereikte vrijdag een laagste punt in twee weken van $1,1976 en kocht voor het laatst $1,2095.

Deze 7 days komt de Australische centrale lender op dinsdag bijeen en investeerders wachten ook op de publicatie van de notulen van de vergadering van de Federal Reserve van vorige maand op woensdag, en op de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers op vrijdag.

De markten hebben een stijging van 40 basispunten (bp) in Australië ingeprijsd, dus de Aussie zal misschien niet veel van een raise krijgen als die wordt gerealiseerd.

De notulen van de beleidsvergadering van de Fed in juni op woensdag zullen vrijwel zeker havikachtig klinken, aangezien de commissie ervoor heeft gekozen de rente met 75 bp te verhogen.

De markt rekent op een kans van ongeveer 85% op een nieuwe stijging van 75 basispunten deze maand en een rente van 3,25-3,5% tegen het einde van het jaar – vóór bezuinigingen in 2023.

10 opzichte van Aziatische valuta’s hield de greenback vrijdag winst die haar op de Thaise baht, Indonesische rupiah en Singaporese greenback naar het hoogste niveau in jaren bracht.

De Chinese yuan begon de onshore-sessie stabiel op 6,7021 for every greenback.