March 25, 2023

Market Analytics

De zakelijke fanaten

Het bezoek van spreker Pelosi aan Taiwan maakte de zaken nog erger: ex-diplomaat van Singapore

Het bezoek van spreker Pelosi aan Taiwan maakte de zaken nog erger: ex-diplomaat van Singapore

Er zijn “intelligentere manieren” om Taiwan te steunen dan dat de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Nancy Pelosi, het eiland heeft bezocht, vertelde voormalig permanent secretaris van het Singaporese ministerie van Buitenlandse Zaken Bilahari Kausikan aan CNBC.

De stap zou de inspanningen van de VS en andere landen om Taiwan in de toekomst te steunen kunnen ondermijnen en heeft de politieke relatie van Taiwan met China verder gecompliceerd, vertelde hij vrijdag aan CNBC’s “Road Signs Asia”.

“Ik denk dat Taiwan steun nodig heeft en steun verdient, maar heeft dit iets bereikt dat de moeite waard is? Ik denk het niet. Sterker nog, ik denk dat het de zaken alleen maar erger heeft gemaakt”, zei Kausikan.

Pelosi negeerde wekenlange waarschuwingen uit Peking, bezocht Taiwan en ontmoette woensdag president Tsai Ing-wen. Taiwan is een zelfbestuurde democratie, maar Peking beschouwt het eiland als een afgescheiden provincie en zegt niet het recht te hebben om buitenlandse betrekkingen te onderhouden.

Pelosi’s bezoek maakt haar de hoogste Amerikaanse functionaris die Taiwan in 25 jaar heeft bezocht.

China lanceerde militaire oefeningen in het luchtruim en de wateren rond Taiwan de volgende dag. Op vrijdag kondigde Peking sancties aan tegen Pelosi en haar directe familieleden, hoewel de inhoud van die sancties niet gespecificeerd was.

Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi (D-CA), hyperlinks, poseert voor foto’s fulfilled de Taiwanese president Tsai Ing-wen, rechts, in het kantoor van de president op 3 augustus 2022 in Taipei, Taiwan.

Hand-out | Getty Images

“Wat Taiwan nodig heeft, zijn bepaalde capaciteiten… wat Taiwan nodig heeft is diplomatieke steun. Wat Taiwan niet nodig heeft, is een bezoek, dat kan je een goed gevoel geven… en daarna kan het andere landen ervan weerhouden Taiwan te bezoeken, als ze kijken naar De krachtige reactie van China’, zei Kausikan.

Of het bezoek goed of slecht was voor Taiwan blijft “op zijn minst een open up vraag”, zei hij. “Er zijn veel andere manieren, intelligentere en minder riskante manieren om Taiwan de steun te geven die het nodig heeft en verdient.”

Kausikan zei dat het bezoek de standing-quo in de regio zou kunnen verstoren en dat dat China ertoe bracht op een “semi-hysterische manier” te reageren, eraan toevoegend dat het “China een excuus gaf” om raketten af ​​​​te vuren in de buurt van Taiwan.

Je hebt een steeds koortsiger, wisselvallige relatie tussen de twee landen. Hij doet gewoon een lucifer af om een ​​vlam aan te steken, die dan min of meer vlam vat.

Kevin Rudd

Voormalig premier van Australië

Toch hield de ex-diplomaat vol dat een conflict tussen China en Taiwan onwaarschijnlijk is.

China staat niet te popelen om Taiwan aan te vallen en een brede militaire consensus heeft gesuggereerd dat China nog niet de mogelijkheid heeft om een ​​volledige “amfibische” militaire operatie te lanceren, zei hij.

“En vergeet niet dat het, ondanks alle opschudding die China voor – tijdens en na het bezoek uitsprak – het bezoek nog steeds niet kon afschrikken”, zei Kausikan.

Maar ongelukken gebeuren en dat hebben ze in het verleden ook gedaan, voegde hij eraan toe.

De voormalige Australische leading Kevin Rudd zei dat het de potentiële ongevallen zijn die het meest zorgwekkend zijn.

Hoewel een onmiddellijke oorlog niet waarschijnlijk is, is Rudd bezorgd dat de Chinezen het bezoek van Pelosi kunnen zien als een terugloop van de VS uit hun overeenkomst uit 1982 om het ‘één China-beleid’ te erkennen.

“Dan denk ik dat we in een hele nieuwe wereld zijn”, zei hij op CNBC’s “Funds Link.”

“Je hebt een steeds koortsiger, verbrokkelende relatie tussen de twee landen”, zei hij. “Het doet gewoon een lucifer af om een ​​vlam aan te steken, die dan min of meer vlam vat.”

“Daar maak ik me zorgen about – niet morgen, niet volgende maand, maar zeker in de komende jaren, vooral als” [Chinese President] Xi Jinping wordt waarschijnlijk herkozen of herbenoemd.”

Een oorlog langs de lijn kan echter niet volledig worden uitgesloten, vooral wanneer het onwaarschijnlijk is dat de betrekkingen tussen de VS en China het komende decennium zullen herstellen, zei Rudd.