March 25, 2023

Market Analytics

De zakelijke fanaten

BEIS has raised alarm bells over a key report on Government’s progress to net zero, deeming it “dire”, and “catastrophic for the country and the planet” if not acted on.

Het lenen van creditcards daalt omdat consumenten zich onder druk voelen

Britse consumenten bezuinigden in mei op het lenen van creditcards uit angst voor stijgende rentetarieven en een vertragende economie als gevolg van een disaster in de kosten van levensonderhoud.

Uit maandcijfers van de Bank of England bleek dat de consumentenleningen in mei daalden tot het laagste punt in vier maanden van £ 800 miljoen, van £ 1,4 miljard in april. De helft van alle leningen, £ 400 miljoen, was in de vorm van creditcardleningen en het totale bedrag van May lag onder het pre-pandemische gemiddelde van £ 1 miljard en onderschreed de voorspellingen van economen.

“De meer gematigde stijging van ongedekte leningen in mei suggereert dat de crisis in de kosten van levensonderhoud en de recente daling van het consumentenvertrouwen huishoudens ertoe aanzetten wat voorzichtiger te zijn”, zegt Nicholas Farr van Capital Economics. “Dat draagt ​​bij aan redenen om te denken dat de consumentenbestedingen het moeilijk hebben en dat de economie de komende maanden erg zwak zal zijn. De zwakte in de totale ongedekte kredietverlening suggereert dat sommige huishoudens nu twee keer nadenken voordat ze grote kaartjes kopen.”

De Lender of England verhoogt de rentetarieven in het snelste tempo sinds de jaren negentig om de inflatie aan te pakken op het hoogste punt in 40 jaar in het licht van een vertragende economie. De bankrente werd in mei met ,25 procentpunt verhoogd tot 1 procent, de hoogste sinds start out 2009. De economie ligt op koers om in de drie maanden tot juni te zijn gekrompen, na een daling van het bbp satisfied ,3 procent in april, volgens het Bureau voor Nationale Statistieken.

Hypotheken en leningen aan huishoudens stegen in mei, wat erop wijst dat huiseigenaren wellicht streven naar lagere rentetarieven, aangezien het monetaire beleid de komende maanden wordt verstrakt. Het aantal goedkeuringen voor hypotheken steeg in mei tot 66.200, tegen 66.100 in de voorgaande maand, als gevolg van de nog steeds sterke vraag en stijgende prijzen in de woningsector. De totale hypotheekleningen bedroegen £ 7,4 miljard, een stijging van £ 4,2 miljard in april en boven het pre-pandemische gemiddelde.

Meer dan 90 procent van de bestaande hypotheekhouders zal niet direct last hebben van de hogere rentetarieven, zoals bij leningen met vaste rente. Karim Haji, hoofd financiële dienstverlening bij KPMG British isles, zei dat de stijgende inflatie later on dit jaar in de vraag naar woningen zou gaan bijten. “Hoewel de sterke vraag naar woningen de prijzen blijft opdrijven, kan de snel dalende betaalbaarheid een belangrijke oorzaak zijn van een vertraging op de korte termijn, aangezien hogere rentetarieven worden doorberekend aan kredietnemers”, zei hij.

Samuel Tombs, van Pantheon Macro-economie, zei dat de economie op koers lag te vertragen omdat de gezinsuitgaven de stijgende kosten van levensonderhoud niet bijhielden. “Huishoudens gebruiken nog steeds niet genoeg van hun spaargeld of lenen niet genoeg om hun reële uitgaven op peil te houden, ondanks de enorme schok voor hun reëel besteedbaar inkomen”, zei Tombs.

De gemiddelde rente op persoonlijke leningen daalde in mei tot 6,49 procent, onder het niveau van vóór de pandemie in februari 2020. De tarieven op creditcards stegen licht van 18,38 procent ten opzichte van 18,08 procent in april, ook onder het niveau van 2020.

“Geldverstrekkers die ongedekte schulden aanbieden, zitten gevangen tussen de noodzaak om voorzichtig te zijn en alle mogelijke ondersteuning te bieden, zoals betalingsvakanties of grotere rekening-courantkredieten en kredietlimieten”, zei Haji.