March 25, 2023

Market Analytics

De zakelijke fanaten

Sommige Europese landen zien de prijzen veel sneller stijgen dan andere in het blok : NPR

Sommige Europese landen zien de prijzen veel sneller stijgen dan andere in het blok : NPR

Te midden van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de doorway COVID veroorzaakte problemen achieved de toeleveringsketen en de prijsstijgingen van leveranciers, stijgt de inflatie in Europa. De consumptieprijsinflatie in de eurozone bereikte vorige maand een recordhoogte.RACHEL MARTIN, gastheer:

Inflatie is niet alleen een probleem hier in de VS. Ruslands invasie van Oekraïne, door COVID veroorzaakte problemen in de toeleveringsketen en het uithollen van leveranciersprijzen zorgen ook in Europa voor hoofdpijn. Rebecca Rosman heeft meer.

REBECCA ROSMAN, BYLINE: Laten we beginnen bij de pomp. De 25-jarige Martin Brew (ph) zegt dat hij zijn Porsche, een geschenk van zijn vader, al sinds zijn tienerjaren naar dit tankstation in het zuiden van Parijs brengt. Nog maar zes maanden geleden zegt hij dat gasoline hem ongeveer 50 euro per liter kost.

MARTIN BREW: En nu is het 2,43, zoals je kunt zien.

ROSMAN: Tegen de tijd dat hij de tank vol heeft, heeft hij 141 euro betaald, of ongeveer $ 150. Het is dus overbodig om te zeggen dat hij zijn dagelijkse schedule moest aanpassen.

BREW: Ik fiets nu naar mijn werk. En in Parijs hebben we een beetje geluk dat je de fiets kunt pakken.

ROSMAN: Dat is niet de enige reden waarom hij het geluk heeft in Parijs te wonen. Terwijl de Franse inflatie in mei een document van 5,8% bereikte, is dat nog steeds meer dan twee punten onder de inflatie voor de eurozone als geheel. Ana Boata is hoofd economisch onderzoek bij de wereldwijde verzekeringsmakelaar Allianz Trade.

ANA BOATA: De inflatie is vrij hoog in alle landen van de eurozone. Frankrijk is dus duidelijk een van de uitzonderingen.

ROSMAN: Ze legt uit dat hoewel stijgende energieprijzen een belangrijke motor van inflatie zijn geweest, de prijzen in Frankrijk om twee belangrijke redenen nog steeds lager zijn. Ten eerste is Frankrijk vanwege zijn kernenergiecapaciteiten minder afhankelijk van buitenlandse energie-invoer, dat wil zeggen Russische olie. En twee, in tegenstelling tot veel landen in de eurozone, zegt Boata dat de Franse regering de prijsstijgingen voor elektriciteit heeft beperkt tot 4%.

BOATA: In plaats van 50%, wat dit jaar de norm was. We hebben dus duidelijk een mechanisme dat in werking is en dat de inflatie in sommige landen in toom houdt in plaats van in andere.

ROSMAN: Anderen zijn landen zoals Duitsland, waar de energieprijzen met 38% zijn gestegen en de totale inflatie vorige maand 8,7% bereikte. En het ergste van alles, Estland, dat een verbazingwekkende inflatie van 20,1% bereikte. In feite hebben alle Baltische staten een inflatie fulfilled dubbele cijfers bereikt omdat ze meer afhankelijk zijn van invoer uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. De Europese Centrale Financial institution zegt te verwachten dat de inflatie in de eurozone tot ver in 2023 zal aanhouden.

(SOUNDBITE VAN SCAN Things)

ROSMAN: Zelfs als de inflatie in Frankrijk lager is dan in andere EU-landen, gaan de prijzen in deze Parijse supermarkt omhoog. Gymleraar Aayan Sefilar (ph) zegt dat zijn maandelijkse boodschappen hem ongeveer 250 euro kostte.

AAYAN SEFILAR: Als ik nu mijn boodschappen wil doen, kost het ongeveer 300 of 350 euro voor mijn boodschappen. Een flinke stijging dus.

ROSMAN: Maar de meeste Europeanen lijken bereid de prijs te betalen. Uit een Eurobarometer-enquête die woensdag werd vrijgegeven, bleek dat 59% van de Europeanen gelooft dat het verdedigen van gemeenschappelijke EU-waarden opweegt tegen de kosten van levensonderhoud, althans voorlopig. Voor NPR Information ben ik Rebecca Rosman in Parijs.

(SOUNDBITE VAN MUZIEK)

Copyright © 2022 NPR. Alle rechten voorbehouden. Bezoek de pagina’s achieved gebruiksvoorwaarden en toestemmingen van onze website op www.npr.org voor meer informatie.

NPR-transcripties worden op een spoeddeadline gemaakt door een NPR-aannemer. Deze tekst is mogelijk nog niet in zijn definitieve vorm en kan in de toekomst worden bijgewerkt of herzien. Nauwkeurigheid en beschikbaarheid kunnen variëren. Het gezaghebbende record van de programmering van NPR is het audiorecord.