June 8, 2023

Market Analytics

De zakelijke fanaten

GlaxoSmithKline Headquarters In Brentford, London

Voor GSK is het niet moeilijk om uit elkaar te gaan, aangezien Haleon, een gezondheidsafdeling voor consumenten, maandag van start gaat (GSK)

GlaxoSmithKline hoofdkantoor in Brentford, Londen

Leon Neal/Getty Pictures Nieuws

Maandag 18 juli wordt een grote dag voor GlaxoSmithKline (NYSE:GSK) — en de London Stock Trade — aangezien de consumentengezondheidseenheid van de Britse farmaceutische gigant handelt als een afzonderlijk bedrijf, Haleon.

Bekend merken als Centrum vitaminen, Advil pijnmedicatie, Robitussin hoestsiroop, TUMS antacidum en Aquafresh en Sensodyne tandpasta’s zullen onder de naam Haleon vallen. Brian McNamara, aan het hoofd van GSK (GSK) Purchaser Healthcare, wordt de CEO van Haleon.

Hoewel wordt aangenomen dat Haleon een marktkapitalisatie heeft van meer dan $ 52 miljard, zal het ook schulden dragen voor een bedrag van ~ £ 10,3 miljard (~ $ 12,2 miljard).

Emma Walmsley, CEO van GSK (GSK) weet het een en ander about de gezondheid van consumenten, aangezien ze verschillende functies bij L’Oreal bekleedde voordat ze in 2010 bij GSK (GSK) kwam. Maar ze verhuist niet naar Haleon.

Door de splitsing kan legacy GSK (GSK) zich concentreren op geneesmiddelen op recept en vaccins. Beleggers zullen goed letten op de “oude” GSK (GSK), die meer dan behoorlijk veel kritiek heeft gekregen sinds Walmsley de teugels in 2017 overnam.

In 2021 bekritiseerden activistische investeerders Elliott Expenditure Administration en Bluebell Money Associates het rentmeesterschap van Walmsley.

Ze zal onder enorme druk komen te staan ​​om het schip recht te trekken, gezien de prestaties van GSK (GSK) in vergelijking met zijn collega’s in de afgelopen vijf jaar. Alleen Bayer (OTCPK:BAYZF), wiens activiteiten verder gaan dan farmaceutische producten, heeft slechter gepresteerd.

Prijsrendement van 5 jaar voor geselecteerde Europese farma-aandelen

Net als andere grote farmaceutica zullen fusies en overnames op de radar van Walmsley staan. Eind mei zei GSK (GSK) dat het Affinivax, fabrikant van pneumokokkenvaccins, kocht voor een voorschot van 2,1 miljard greenback.

Springworks Therapeutics (SWTX) zou een doelwit kunnen zijn, volgens Reutersaangezien de farmaceutische gigant al een samenwerking heeft met de oncologie en biotech voor zeldzame ziekten voor nirogacestat voor multipel myeloom.

GSK heeft vooral geprofiteerd van de verkoopstijgingen in zijn divisie gespecialiseerde geneesmiddelen — fulfilled een omzet van £ 3,1 miljard (~ $ 3,7 miljard) in het eerste kwartaal van 2022 was het de grootste drijfveer — evenals vaccins. De gordelroosvaccins Shingrix waren goed voor 41% van de £ 1,7 miljard (~ $ 2 miljard) aan vaccinverkopen in het kwartaal.

De pijplijn van het bedrijf in een laat stadium heeft verschillende kandidaten die aanzienlijk kunnen bijdragen aan het resultaat. Hiertoe behoren een respiratoir syncytieel virusvaccin, otilimab bij reumatoïde artritis en depemokimab voor ernstig eosinofiel astma.

10 minste een deel van de pijplijn in een laat stadium moet doorkomen, aangezien GSK (GSK) in 2027 de octrooibescherming op dolutegravir, een medicijn dat in verschillende van zijn hiv-behandelingen wordt aangetroffen, zal verliezen. Dat zou kunnen leiden tot een aanzienlijk verlies aan inkomsten.

Achieved betrekking tot Haleon heeft het administration een doel gesteld van: stijgende netto-omzet achieved 4% -6% for every jaar. De nettoschuld/gecorrigeerde EBITDA is gericht op <3x tegen eind 2024. In het begin wordt verwacht dat het initiële dividend aan de onderkant van een uitbetalingsratio van 30%-50% zal liggen.

Gezien het huidige inflatieklimaat lijkt een groei van 4% tot 6% voor veel beleggers misschien niet zo aantrekkelijk. Pfizer (PFE), dat een belang van 32% in Haleon heeft, zei dat het na de splitsing zal stoppen.

Sommige beleggers die Haleon-aandelen zullen ontvangen, zullen waarschijnlijk op een vergelijkbare manier handelen. Op zoek naar Alpha-bijdrager George Theodosi maakt het argument waarom hij waarschijnlijk Haleon-aandelen zal verkopen na de spin-off.